Zomeruitje Buitengaats op het IJsselmeer

Buitengaats, het zomertripje van shantykoor Aan Lager Wal uit Hurdegaryp, voltrekt zich dit jaar op het IJsselmeer aan boord van  de driemastklipper de Frisius van Adel van schipper Jappie Bandstra. De trip is een initiatief van het Mantgumer shantykoor. De Mantgumer Maten zijn natuurlijk ook aan boord, evenals de dames van de matrozen van deze shantykoren.

Bij het inschepen in de haven van Starum worden de gasten door Leny verrast met koffie of thee en een driehoekje oranjekoek. De reis verloopt voorspoedig, zonder letterlijk veel deining, met een windje drie tot vier. Met de muzikale ondersteuning van Roelie Boekema en Jaap Wagenaar galmt het enige tijd zeemansliederen over de golven van het IJsselmeer. Even dreigen twee enorme regenbuien de opvarenden van het bovendek af te spoelen, maar die buien waaien over.

Toch verdwijnen de meesten bij de eerste regendruppels  naar het benedendek, waar de bar zich in een grote klandizie mag verheugen. Op weg naar Starum wordt het bovendeks ingezette muzikale intermezzo voortgezet. Helaas regent het bij het binnenvaren van Starum, accordeon en vocht zijn nu eenmaal geen vrienden, waardoor toeristen aan de wal het miniconcert missen.