VIDEO: Maskelyn geniet met volle teugen van jubileumuitvoering shantykoor Aan Lager Wal

Een bomvol MFC It Maskelyn heeft zaterdagavond met volle teugen genoten van het jubileumoptreden van het shantykoor Aan Lager Wal uit Hurdegaryp. In een speciale uitvoering was voor het thema ‘een koor op cruise’ gekozen. Het optreden bestond deels uit muziek en voor een deel uit toneel.

De bezoekers, van wie er al velen vroeg aanwezig waren om de beste plaats in het schip de ‘Ocean Liner’ uit te zoeken, werden bij de ingang van It Maskelyn verwelkomd met de mededeling ‘Welcome on board’ en de bekende rode loper met begeleidingsmarkering. Eenmaal binnen, waren zowel de foyer als de grote zaal aangekleed met tal van scheepsattributen.

Het koor verwelkomt de gasten met een speciaal voor de gelegenheid geschreven openingslied. Daarin wordt in het kort ontstaan en geschiedenis van de afgelopen 22,5 jaar verteld. Dat het jubileum al enkele jaren geleden gevierd had moeten worden moge duidelijk zijn, maar Corona maakte dat onmogelijk. Dat sadwaande.

Het stuk vertelt het verhaal van twee verstekelingen in de reddingssloep die op zoek zijn naar een beter leven. In hun sloep hebben zij nauwelijks te eten en te drinken en snaaien, tot ontsteltenis van kapitein en kok, voedsel en wijn uit de kombuis. Aan Lager wal neemt de bezoekers muzikaal mee naar de volgende scènes van het verhaal. Zoals het onderhoud van de zeilen (Mannen taan het zeil), afscheid aan de kade (Good bye my lover) en de reis naar huis (Sailing Home).

De verstekelingen ontdekken dat de kapitein de bemanning slecht betaalt om er zelf beter van te worden. Onderweg worden nog drie schipbreukelingen uit het water gevist. Aan het einde van de cruise, die onder andere naar Barcelona en Dublin voert, een romantisch slot tussen een van de verstekelingen en de kapitein. De tweede verstekeling verdwijnt naar de keuken, nadat de kok een zeemeeuw uit de lucht heeft geschoten voor een ‘gegrilde meeuw op een bedje van zeesla’.

(Foto’s: Jan Kamminga en Hieke Achterberg)

Aan Lager Wal met muzikanten en dirigente Gebbien Braam.
Bemanning en crew van de Ocean Liner( v.l.n.r.): Purser Teake Zijlstra, Verstekeling Anita Braam, Kapitein in vrijetijdskleding Sytze Giezen, matroos Piet Smilda en Henk Hoekstra, verstekelinge Rita Looij en Kok Wieger Elgersma.
De muzikanten van Aan Lager Wal Roelie Boekema, Koos van Kampen en Jaap Wagenaar.
Scene uit de Ocean Liner met geheel rechts kok Wieger Elgersma.
De verstekelingen Rita Looij en Anita Braam.
De crew met
matroos Piet Smilda, purser Teake Zijlstra, matroos Henk Hoekstra en in de stuurhut kapitein Sietze Giesen.
De vissers (Henk Hoekstra, Teake Zijlsra en Roelof Dijkstra) zijn gered
Na de aanvaring met de vissersboot. De derde visser is Roelof Dijkstra.
De verstekelingen eisen van de kapitein onderdak en eten.
De vissers en de kok.